torstai 31. heinäkuuta 2014

Pena-laavu, niksikulma

Hellou ja Hola!

Taas puhutaan Penasta. Tälläkertaa syvennytään mutamaan niksiin joka helpottaa Pena-laavun kanssa touhuamista, eritoten sen pystyttämistä.

Mikäli tapana on kantaa vaellusauvoja tai könkkäät metsään kainalosauvojen kanssa on hyvä valmistautua etukäteen ja säästää vähän aikaa ja vaivaa.
Käytän itse yhtä alumiinista teleskooppimallista vaellussauvaa ja koivuista kävely/vaelluskeppiä Penan pystyttämiseen. Teleskooppi mallinen keppi auttaa laavun harjan pystyttämisessä sillä voit säätää sen juuri sopivan kokoiseksi. Jäykällä kaarisarjalla on vain tietyt mitat mihin se soveltuu ja tämä aiheuttaa usein turhautumista.
Vaelussauvan käyttämiseen T-kaaripalana on useita eri keinoja. Voit sahata palan putkea ja liimata/ruuvata sen korkki (kahva) puolen päälle johon saat tukevasti vaakakepin kiinnitettyä. Näin saat valmiin kaarikepin ja vaelluskepin mukaan.

Itse valmistan pienen lisäholkin jonka avulla en joudu uhraamaan tai vaurioittamaan sauvaani (sauvan suojelu on meidän sukupuolella aina priority No. uno. Luonto-äidin puolesta printattuna takaraivon ilmoitustaululle).

Tiedättekö ne merkkiputket teiden vieressä? Ontto, punainen ja yleensä heijastin yläpäässä. Jotain merkkikeppejä varoittamassa ojien reunoista.

Seuraavaksi seuraa seuraavaa, ohje miten muunnat tälläisestä kevyen lisä-osan avuksi Pena-laavun pystytykseen. Kuvasarjassa improvisoin jollain magnesium/multivita purkilla, tämä toimii mutta ei ole yhtä kestävä kuin ulkoilmaan tarkoitetut kepukat.


Kerää keppi ojanpohjalta talven jälkeen kun aura-auto on niitä kumonnut kuin keiloja radalla. Sahaa siitä n. 10cm kappale irti (tai pidempi mikäli sauvasi ei ole riittävän pitkä pitämään Penan harjaa piukkana).

Voit mitata minimipituuden asettamalla holkin sauvan somman varaan. Terän täytyy peittyä ja holkin tulla muutaman sentin terän yli (täten saadaan vaakasauva tasapainotettua kaiverrettavaan kuruun)


Koverra kuru/kouru johon vaakakeppi asettuu mukavasti. Viilaa kaikki terävät reunat sileiksi etteivät riko laavukangasta. Kuten kuvasta näkyy kaikki hoituu monitoimityökalulla helposti. Tehdään jossain välissä syväluotaava arvostelu monitoimityökaluista. Etenkin siitä mitä niistä pitäisi löytyä ja mikä meistä on turhaa. Tässä toimessa tarpeen tuli saha, veitsi, ja viila. Muut olivat vain painona mukana.







YEAH! Olet suorittanut jotain ja ennenkaikkea olet luonut jotain uutta auttamaan sinua selviytymään tässä pahassa maailmassa.

Seuraavaksi testaa että valmistettu holkki ajaa asianasa. Holkin toimiessa kuten pitää (mikäli ei toimi niin häpeä ja jätä metsässä käynti meille muille) voit hankkia itsellesi suoritusmerkin ja ommella sen suoraan rintakarvoihisi (mikäli sinulla sellaisia on).


PS. huomaa vaelluskepin jyrsitty pää ja ota vinkistä vaari: älä jätä näitä puolivuotiaan Huskyn ulottuville kun lähdet töihin. Tai vielä parempaa, älä käy töissä.

Kiitos ja kuittaus kaikille kauniille, karuille ja meille muille siltä väliltä.

Jeremias "Jokamies" Johnoson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti