sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Varusteet reissuun

Jahas, se olisi taas viikonloppu!!! Wuhuu! Ei muutakuin rinkka selkään ja metsikköön. Tosin sitten tullaan taas siihen perinteiseen, mitä tarvitsee mukaan? Noh, minäpä esittelen pari hyvää niksiä mitä ja miten pakata.

Olipa kyseessä viikonloppu tai pidempi reissu, perustaltaan rinkasta löytyy aina samoja tavaroita. Ruoka ja EHKÄ vaatekertojen määrä tosin vaihtelee reissun pituuden mukaan. Viikonloppureissulle riittää vallanmainiosti n. 40L rinkka/reppu, kun taas viikon reissulle kannattaa varata isompi kantolaite. Kullakin on tietysti omanlainen pakkaustyyli ja pakkaustapoja on varmaan yhtä paljon kuin on reissaajiakin. Pääsääntönä on hyvä muistaa kuitenkin, että kevyet tavarat rinkan alaosaan ja raskaat mahdollisimman ylös. Näin vältetään ihana "takakeno" kävely.... :D

Itse aloitan pakkaamisen aina mielessäni ennen kuin suinpäin ryntään varustelaatikolle. Käyn läpi muutaman pääasian, joiden pohjalta on helppo tempaista tavarat kasaan. Käyn läpi esim. seuraavat asiat:
- Nukkuminen
- Ruoka ja juoma
- Vaatetus
- Muut härvelit

Noniin, käytännössä puolet on jo tehty! Helpottaa muuten paljon tehdä varustelistaa paperille! Näin on helppo pysyä kärryillä mitä on jo pakattuna sekä varusteiden suunnittelu on helpompaa.

Ouraid! Nyt meillä on paperilla pääkatekoriat ja aletaan laittaa varusteita kasaan käytännössä.

1. NUKKUMINEN
Sisältää 3 asiaa. Makuualusta, makuupussi sekä teltta/muu majoite. Suomessa kannattaa harkita 3 vuodenajan makuupussia myös kesällä, 3 vuodenajan alustaa sekä telttaa/majoitetta, jossa on hyvät vesipilariarvot (esim. 4000mm ulkoteltta ja 10 000mm pohja). Tyynyä ei välttämättä tarvita, koska makuupussin pakkauspussiin voi laittaa ylimääräiset vaatteet ja tehdä siitä itselleen tyynyn.

2. RUOKA JA JUOMA
Älä säikähdä! Ruoka on yleensä yksi painavimmista ja vie suhteellisen paljon tilaa rinkasta, mutta se on ainakin omalla kohdallani ok. Nälkäisenä reissua ei ole kiva taittaa.
Ruoka kannattaa miettiä suhtellisen tarkkaan. On hyvä jaksottaa päivän syöminen 3-4 ateriaan. Aamupala jokaiselle päivälle on tottakai tärkeä. Päivälliseksi voi syödä valmispastoja tai muuta vastaavaa, jota on helppo valmistaa. Illallinen voi olla tuhdimpi rankan päivän päätteeksi. Näiden lisäksi kävelyn yhteydessä voi napostella esim. pähkinöitä, rusinoita yms. Oma henkilökohtainen heikkous on kuivatut karpalot.
Juomapullojen sijaan voi käyttää CamelBak juomarakkoa. Olen kokenut sen helpoksi ja toimivaksi ratkaisuksi. Rinnalla roikkuva letku pakottaa hörppimään vettä säännöllisesti eikä jano juurikaan pääse yllättämään. Suomessa on melko turvallista juoda melkein mistä vaan, mutta tykkään itse pelata varman päälle ja käytän MSR Hyperflow pumppua, joka suodattaa vedestä bakteerit ja pieneliöt. Keittämällä vesi putsaantuu myös.

3. VAATETUS
Reissu kuin reissu ja hiki lentää varmasti. Merinovilla on paras, ellein parhain materiaali antibakteerisen ominaisuutensa vuoksi. Se ei ala haisemaan yhtä helposti kuin keinokuitupaidat (jotka voisi mielestäni polttaa roviolla).
Patikoimisessa voi käyttää samaa "hikistä" vaatekertaa esim. 2-3 pv putkeen aivan hyvin. Iltaisin leirissä  heittää vaan päälle kuivan vaatekerran sekä lämmintä vaatetta sään mukaan. Samoin "kuiva" vaatekerta menee  hyvin illasta toiseen samana. Näin ei siis tarvitse kantaa jokaiselle päivälle uutta vaatekertaa!
Sadetakin sijaan kannattaa harkita sadeviittaa. Se on hiukan ilmavampi kuin sadetakki. Käytännössä sadeviitta toimii myös tuulta vastaan tarvittaessa.
Lämmintä vaatetta miettiessä voi käyttää kevyitä pieneen tilaan meneviä untuvatakkeja tai villapaitaa. Villa lämmittää myös kosteana, mutta vie hiukan enemmän tilaa. Pitää vaan mielessään kerrospukeutumisen säännön: "Mitä kauemmas ihosta vaate menee, sitä paksumpaa vaatteen kannattaa olla".

4. MUUT HÄRVELIT JA HÄRPÄKKEET
Nyt päästään siihen osioon, jossa yleensä tehdään se "turhake" pakkaaminen. Grammanviilaajat ovat tarkkoja tässä osiossa, niinkuin varmaan kaikissa aiemmissakin osioissa. Hammasharjan varteen voi esim. porata reikiä, että rinkka kevenee gramma grammalta. Ruokailuastiat sekä ruokailuvälineet on ultra kevyitä jne.. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Toki kevyt rinkka on aina kevyt rinkka ja askeleet eivät muistuta mammutin marssia.
Itseltäni löytyy tältä härpäkelistalta mm. normaali Roselli-merkkinen puukko, vähän narua, hygienia tarvikkeita sekä perus lääkkeet, tiskiharja, tulukset, kello, otsalamppu, risukeitin, ruokailuvälineet, Ortlieb kuivasäkkejä.......

Tässä oli lyhyesti vinkkejä. Voit aina kysyä meiltä vinkkejä tai neuvoja pakkaamiseen! Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Sanotaan ennemminkin, että tyhmät eivät kysy!
Mikäli haluat reissuun CRN:n kanssa, niin tiimiin mahtuu aina yksin, kaksin tai vaikka kolmisin. Pistä vaan viestiä meille niin aletaan suunnitelemaan.

-Sebastian "Rockstar From The Woods"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti