lauantai 12. heinäkuuta 2014

MORAalia mukaan metsään.

Tervehdys kulkijat, kuusiston kummajaiset ja maantien matelijat.


Mora. Tuo sana tuo monelle mieleen metroaseman puukotukset tai vähemmän häiriintyneessä ympäristössä kasvaneille kenties käsityötunnit koulussa tai raksamiesten housuissa roikkuvan vehkeen.

Morakniv tekee muutakin kuin onttoja muovikahvaisia teräaseita työmiehille. Moralla on pitkä historia länsinaapurissamme ja jos haluaa tutustua hienoon tuotteeseen kannattaa heidän sivuiltaan lukea ja katsoa valikoimaa joka on muunmuassa isossa maailmassa ollut kovaa huutoa metsä ja erämiesten keskuudessa jo tovin.

Se alustuksesta, nyt asiaan.

Hankin itselleni Mora Classic No.2 puukon kaulaan ja Mora Buscraft black survival vehkeet vyölle.

Ensin klassikkoon. Classic 2 ei paina juuri mitään, se on hiiliterästä ja istutettu rotanhännällä kahvaan. Kahva näyttää kun se olisi tikkurilan (tai lännessä vastaavan lafkan Tikkursbyn toimesta) punaisella talomaalilla maalattu koivunpalanen, se on ovaali ja sileäpintainen. Ensivaikutelmasta järkyttyneille voin lohduttaa että ei se maksakkaan kuin tuopin verran, jos sitäkään (täällä ytimessä on kallista).

Toimintakyky verrattuna hintaan on kuitenkin jotain aivan muuta (kuin ostaisi sen tuopin ja baarimikko toisi pari napakkaa jos metafora auttaa ymmärtämään). Päätin koittaa vanhaa kunnon Moraa kun taitoin "laadukkaamman" valmistajan fulltang puukon takoessani sitä klapin sisään. -note to self, voisin opetella käyttämään puukkoa oikein-
Toisaalta jos terä selviytyy minun arvaamattomista askareista voitte te askartelijat luottaa työkalun kestävyyteen.





Pikkumoralla on nyt hakattu halkoon lovi, vuoltu kiiloja, nakuteltu halko halki ja työstetty neljännesosat useaan eri palaseen tikkukeitintä varten. Sillä on myös kaiveltu, porattu koloja puuhun tuliporasettiä varten (no arvatkaa onnistuiko? Pikku vinkki, ei.) Sun muuta mitä kalliimmalla veitsellä ei olisi uskaltanut yrittääkkään.

Aluksi arvelutti hakata halolla puukkoa syvälle klapeihin mutta tyydyttäytyessä tietoon sen hinnasta, annoin mennä. Terällä vuoli vielä peukalostakin palasen ja kiehiset kaupan päälle kun epistola oli suoritettu.

Suoritin samaa toimintaa usean eri reissun aikana jolloin veitsi toimi myös yleistyökaluna, aterimena (kuten kuvassa näkyy) ja kaiverrusvälineenä. Kotona näytin sille muutaman kerran vesihiomapaperia ja se oli taas tikissä. Todella hieno kapistus ja varmasti hintansa haukkuu.


Pieniä modifikaatioita suoritin kuitenkin paketille. Tuppi jossa Puukko tulee on aika kehno. Teippasin tupen suuaukolle usen kerroksen jeesusteippiä jotta puukko istuisi siinä näpakasti, saaden samalla jesaria hyvän määrän kun ja jos se ruskea osuu tuulettimeen. Kaulanauha johon kiinnitin vielä hätäpillin luonnistui luonnollisesti pätkästä paracordia. Seuraavaksi kuumaliimaa tai vastaavaa helan ja terän väliin estämään kaveriamme korroosiota iskemään terän tyveen. Yksi hyvä idea voisi ola myös vetäistä viilalla kahvaan rantut kitkan parantamiseksi.



Terän leveys:2,5mm
Terän pituus. 74mm
Koko roska: 170mm
Paino: 0,0500Kg












Terä on hiiliterästä sillä karsastan rosteria puukoissani. Tämä tiedon jyvä vain koska hankiessane hiiliteräksisen kapistuksen on se kuivattava hyvin käytön jälkeen.

Tästä lähin Mora Classic No.2 kulkee kaulassani joka reissulla yleistyökaluna.


Pekka Pouta povaa aurinkoa ja jokamiehenlaki (tälläinen laki on, luottakaa minuun. -Koskee myös naisia-) käskee ihmiset ulos! Nauttikaa, kulkekaa ja kokeilkaa kaikkea uutta ja jännää. Meidän mukaan mahtuu aina joten ei kun yhteyttä.

Jos vaikka joku opettaisi minua käyttämään näitä työkaluja etten jokupäivä kävele kädentynkä kotelossa vastaan.

Jeremias "Jokamies" Johnson Don Bronson


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti