maanantai 14. heinäkuuta 2014

Vaelluskenkien hoito ja valinta

Vaelluskengät ovat melkein tärkein tekijä onnistuneeseen vaellusreissuun. Vaelluskenkiä ostaessa kannattaa käyttää aikaa ja kartoittaa maasto millaisessa kenkiä aikoo tulevaisuudessa käyttää. Vaelluskengissä on pilvinpimein eroja ja asiantuntijan apua kannattaa käyttää, jotta oikeanlaiset bootsit löytyvät. Isoimmat erot on kenkien jäykkyyksissä. Jäykän profiilin kengät on tarkoitettu ennimmäkseen rankkaan ja epätasaiseen maastoon esim. rakka tai umpirämeikkö, kun taas profiililtaan joustavat kengät ovat omiaan kovilla alustoilla kuten hiekkatiet, polut yms.

Kun oikeat kengät ovat löytyneet, on tärkeää "ajaa ne sisään" ennen kuin alkaa pistää töppöstä toisen eteen vaelluspolulla. On myös erittäin tärkeää pitää vaelluskengät kunnossa, jotta niiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. Olipa kyseessä Gore Tex -kalvollinen tai täysin nahkainen vaelluskenkä on niiden pinnan hoito yhtä tärkeää. Itse Gore Tex -kalvoa ei voi hoitaa, mutta kengän pintaa kylläkin.

Kenkien hoito kannattaa tehdä aika ajoin. Yleensä kun nahka alkaa näyttää kuivumisen merkkejä tai siihen on tullut paljon käytön jälkeä. Seuraavassa esittelen, kuinka kengät kannattaa hoitaa.

1. Irroita kengästä nauhat ja putsaa kostealla liinalla tai harjalla lika, hiekanmurut, metsä, yms. pois kengän pinnasta. Anna kengän kuivahtaa mikäli käytit kosteaa liinaa.


2. Kengän pintaan kannattaa käyttää kahta ainetta. Kylläste sekä hoitoaine. Ensiksi suihkuta kengän pintaan kauttaaltaan kyllästesuihke (wet proof) ja anna sen kuivua. Suihkutuksen voi tehdä toiseen kertaan, jolloin sen teho on parempi.

Kun suihke on kuivunut kengän pintaan laitetaan pintaan nahkavaha. Rasvaa ei suositella käytettävän vaelluskengissä, koska joissain tapauksissa kengän hengittävyys kärsii rasvan imeydyttyä nahan huokosiin. Tämä varsinkin kannattaa huomioida Gore Tex -kalvollisissa kengissä!

Joissain kengänhoitoaineissa on valmiina sekä kylläste, että hoitoaine, jolloin edellämainittua tuplakäsittelyä ei välttämättä tarvita. Itse olen kokenut toimivaksi kuvassa näkyvän yhdistelmän omiin nahkavuorellisiin kenkiin. Vahalla kannattaa käsitellä myös kengän metalliset osat. Vahan voi levittää esimerkiksi sormin tai sienimäisellä "tuputtimella".

3. Kun mönjät on kenkien pinnassa. Anna niiden kuivua rauhassa. Tämän jälkeen nauhat takaisin kenkiin, vedä ne kireälle ja painu metsään!!

Mikäli tahdot Cold Rough Northin tiimin kanssa reissuun. Ole yhteydessä coldroughnorth@gmail.com. Mukaan mahtuu aina niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin konkarit!

-Sebastian "Rockstar From The Woods"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti