keskiviikko 13. elokuuta 2014

On and off the road again.

Tervehdys tallaajat!


On taas se aika vuodesta, Nuuskamuikkusen on aika paeta tulevaa talvea etelän lämpöön.

Omin harrastuuksiini kuuluu intohimoinen kävely (kuulostaa todella hurjalta, intohimoa uhkuvalta, kerrassaan urhealta! Eikö? Voin kuulla lukijoiden adrenaliinin kohisevan). Aikaisempia reissuja on takana ja virheistä oppineena uskallan kirjoittaa aiheesta. Tarkoituksenani siis ei ole painua ja hävitä erämaahan syviä ja syntejä miettimään vaan yksinkertaisesti tutustua lähiympäristööni.
Mikäli haluat kohentaa kuntoasi, tutustua täysin "uuteen" (let's face it, maailman vanhin matkustustapa mutta usealle aivan utopiaa) matkustustapaan niin tämä postaus on sinulle.

Ennen vanhaan kuljettiin paljonkin käyttäen kahta ulokketta joilla istut tätäkin tekstiä lukemassa. Mikäli haluat vähän esimakua esimerkiksi eteläsuomen kävelyhistoriasta näpytä kuninkaantie tai suuri rantatie paikalliseen hakukoneesi.

Omasta mielestäni ei ole mitään hienompaa tapaa saapua uuteen kaupunkiin kuin omilla lihaksilla, kyllä se mankelinkin sotkeminen käy mutta kävelyn verkkaisessa tahdissa on jotain taikaa.

Mikäli tämän tekstin pohjalta herää jollain mielenkiinto voi meihin CRN ukkoihin olla yhteydessä. Voimme jopa järjestää koulutusta ja jakaa tietotaitoamme tämän hämärän asian tiimoilta. Tässä tekstissä käyn nopeasti läpi mitä pakkaan mukaan, suunnitteilla reissu kahdesta kolmeen viikkoon. Esitän kaksi vaihtoehtoa, cityreitin ja metsäreitin. Metsäreitilläkin on toki tarkoitus pysähdellä matkan aikana tarvikkeita ostamassa mutta pitää varautua kokkaamaan ulkona, tulilla.

Tästä se lähtee.






Kartta, kompassi.

-nämä ovat äärimmäisen tärkeitä apuvälineitä matkalla sillä usein etäisyydet yllättävät kun ei enään kuljetakkaan yli 10km tuntivauhtia.

Teltta, laavu ja makuupussi.

-vaikka käyttäisit majataloja ja hotelleja tulisi sinun varautua yöpymään ulkosalla. Jokamiehen oikeudet ovat aika laajat täällä härmässä ja mahdollistavat tilapäisen majoituksen lähes missä vain. Mikäli sinua jännittää poliisien, vartijoiden ja kanssaihmisten reagointi kulkuriin niin voit vapaasti seurata lämmintä sunnuntaiaamua pääkaupunkimme puistoissa. Ei se porukka aina kotiin asti pääse ennen aamunkoittoa.

Vesipullo, vesirakko

-Tulet viettämään aikaa maanteillä ja poluilla. Huoltoasemilta saa ruokaa ja vettä yllinkyllin jopa kohtuu hintaan. Kaupat palvelevat mutta usein saattaa palveluiden välillä olla useita tunteja, tunteja jotka saatat joutua kävelemään paahtavassa auringossa. Varaa vettä mukaan! Tähän ei riitä kaksi litraa päivässä vaan mielumin reilusti enemmän. Muistathan että vettä kuluessa kuluu myös kivennäis-hivennäis-aineet ja suolat. Eli gatoradea tai vastaavaa naamaan.

Kengät.

-Näiden on parasta kestää reissussa. Älä, huom ÄLÄ ota liian pieniä kenkiä mukaan. Jalkasi turpoavat yllättävän paljon kun seisot ja kävelet niillä jatkuvasti. Varaa siis tilaa jaloillesi ja muista huoltaa niitä. Jos sattuu, koskee, hankaa tai muutenvain tuntuu pahalta niin pysähdy, tai vaaranna tulevat x-määrät kilometrejä, älä ole idiootti.

Retkikeitin

-Tämä on valinnainen. Mikäli suunnitteilla on lähinnä strallailu kaupunkien ja palveluiden läheisyydessä voit unohtaa tämän osan kitistäsi. Reittien viedessä erämaihin, luonto-reiteille, kansallispuistoille tai ihan vaan pois sivistyksestä on hyvä kantaa varmuudeksi setti jolla saat veden ja mahdollisen sopan keitettyä.

Vaatteet

-Näistä koostuu turhat kilosi (kehon ylimääräiset kilot ropisevat matkan aikana kyllä pois, nae worries). Ota mukaan mielellään merinovillaa, se on helpompi pitää puhtaana ja toimii kerroksittain eri lämpötiloissa loistavasti. Suositukseni lämpimille keleille on seuraava:
*paksu villapaita
*pitkähihainen vaarinpaita
*villainen T-Paita / kauluspaita
*shortsit
*kevyet uimashortsit
*villaiset pitkät kalsongit
*villa boxerit x 3
*sukat (villasekoite) x 3
*sadeviitta
*tuulta pitävä paita/anorakki/takki, kevyt
*hattu
*kaulahuivi
*****Sivuhuomautus: Itse en käytä näillä reissuilla pitkiä housuja. Mutta suositeltavaa on ainakin käyttää katkolahjehousuja sillä joillain yöpymisalueilla on todella suuri vaara saada raivokohtaus ja julistaa pyhä sota hyönteiskantaa vastaan.


Työkalut

-Mukana kannattaa kantaa kevyttä leikkaavaa terää (esimerkiksi mora Classic No.2), tuluksia ja monitoimityökalua. Nämä saattavat tulla tarpeen mitä ihmeellisimmissä tilanteissa ja eivät paina paljon. Ne myös auttavat korvaamaan esimerkiksi ruokailuvälineet ja retkikeittimien kahvat, näin varusteiden paino pysyy +-0 asteikon keskiviivalla. Mikäli polku vie erämaahan harkitse kirvestä tai suurempaa terää.

Vesitiiviit melontapussit

-Pakkaa näihin kaikki tavarat jotka eivät saa missään nimessä kastua. Nämä ovat todella yleishyödyllisiä kantaa sillä niiden käyttö ei rajoitu vain vedeltä suojaamisen. Itse käytän niitä myös vedenkantopusseina, ämpärien korvikkeena (pesen pyykit niissä jos tarvis, muista vain kääntää ne nurinpäin kun täytät saippua/sooda/tuhkavedellä) tai vaikka kellukkeina.

Koska asioiden toistaminen ja tosiasioiden toistaminen vielä kertaan (tai kuuteen, kiitos äiti, tajutaan jo) toimii tässä esimerkiksi arvioitu tavaramäärä jota itse raahaan mukanani. Kursivoidut asiat jätän pois mikäli en poikkea yli viideksi (5pv reissun aikana, ei pakko olla peräkkäin) päiväksi metsään:

Vaatteet.

-Sasta peltipaita
-Devold vaarinpaita
-Kauluspaita (ajaa tuulenpitävän takin aseman)
-Orkney saarten ihq villapaita
-Fjällräven Abisko hybrid shortsit
-Fjällräven Sipora shortsit / katkolahjehousut
-Sealskinz polvisukat
-Devold villa boxerit
-Stetson lippalakki
-Rayban aurinkolasit
-Pinewood sadeviitta
-Villawool pipo

Majoitus


-Savotta Pena-laavu
-13kpl kiiloja (4vahvempaa, loput kevyitä)
-Komperdell teleskooppisauva
-Koivuinen vaelluskeppi, legendaarinen
-Pena-laavuun väsätty lisäholkki (katso ohjeet valmistukseen aikaisemmasta postauksesta)
-Erätoveri (varustelekasta muinoin ostettu, toimii maavaatteena)
-Vaude Sioux 100 Makuupussi (tämä on kesäpussi ja käy vain todella kuumana käyville ihmispattereille, suosittelen ensikertalaisille syksyllekkin sopivaa 0 kelin makuupussia)
-Thermarest Ridgerest SOLAR makuualusta, kepoisampikin käy mutta makuupussini on aika flimsydimsy niin parempi varautua.

Työkalut


-Küntzi risukeitin (jos poikkean metsään reissulla)
-Küntzi keittimen alusta (parempi olla polttamatta siltoja, maita ja mantuja ohikulkiessaan)
-Motonetin litran teräsmuki (jos poikkean metsään, muuten otan teräksisen juomapullon)
-Leatherman Wave (ei ole kevyemmästä päästä mutta tämä minulla on ja kattaa kaikki tarpeet)
-Mora buscraft black survival tai Mora classic No.2 riippuen kuinka isoja petoja saattaa joutua hätystelemään
-Paracord (lähinnä virittelyyn ja varalle)
-Petzl e-Lite otsavalaisin, kompakti ja monta käyttötarkoitusta
-koho, koukku ja siimaa


Hygienia ja ensiapu


-Hammasharja (mukaan ei varmaan kannata ottaa sitä sähköhammasharjaa)
-Hammastahna, ei sisällä Fluoria (pyh, hyh)
-talkkia
-käsidesi
-Katadyn Micropur vedenpuhdistustabletteja
-Särkylääke (ellet halua jäystää pajunkuorta ja juoda mesiangervoteetä litroittain)
-Pebanthen rasva ruhjeisiin, naarmuihin tai ötököiden aiheuttamiin veemäisiin paukamoihin
-Ideal side
-Paineside
-laastareita (tutkimusteni perusteella supermies ja hellokitty laastarit lievittävät myös kipua ja vitutusta)
-Pelastuslakana
-Punkkipihdit
-desinfiointiaine tai vodkaa
-Peili
-soodaa puhdistukseen yms tarpeisiin
-Victorinox classic SD minilinkkari, henk. koht huoltoon.

Navigointi ja muut pakolliset


-Kartta alueesta jolla meinaat matkustaa
-Suunto kompassi
-Camelbak 3l hydraatioleili
-Nalgene widemouth 1l juomapullo x 2
-Nokia lumia kännykkä (suljettu ja pin koodi kirjoitettu selvästi yhteyteen varmuudeksi) mikäli mahdollista ota mukaan joku halvempi ei älypuhelin malli jolla voit soittaa ja akku ei lopu kesken 112 numeron näpyttelyn.
-laruri kännykälle
-lompakko, ettei tartte kerjätä, varastaa tai tehdä töitä matkan aikana

Eläminen tien päällä


Nämä seuraavat voi jättää matkasta tai ostaa matkan varrelta mutta tekevät yön hämärien tuntien vietosta viihdyttävämpää
-The mermaid bride and othe Orkney folk tales by Tom Muir. Kannattaa valita kirja joka buustaa seikkailunhalua ja auttaa jaksamaan. Suositukseni on esimerkiksi Into the wild by Jon Krakauer
-MP3-Soitin täynnä mieltä ylistävää musiikkia. Suosituksiani on esimerkiksi Eddie Vedderin versio kappaleesta Hard sun ja Juha Vainion Käyn ahon laitaa. Lämmittelyyn Redbone - Come and get your love tai jokin muu swingaava kipale. Tanssi on vain lämmittelyä tulevalle koetukselle.
-Kirjoituspaperia (kirje)
-Kirjekuoria
-postimerkkejä
-kynä
-valokuva perheestä

Kantolaite


Nyssäkäksi valitsin 60 litraisen Ospreyn Aether rinkan. Pienempikin olisi riittänyt (50l on kuitenkin minimi millä lähtisin) Tarvittaessa saan kaikki sisälle ja se sopii selkääni hyvin. Tilaakin jää reilusti yli.

Tähän se päättyy.


Paino metsäkamoineen ja 5 l vesivarastoineen on n. 15Kg. Kaupunkiexcursiolla 12-13 Kg. Pakkausta saa vielä kevyemmäksi mutta matkaltakin voi aina parilla eurolla lähettää tavaraa kotiin jos tullut otettua liikaa mukaan. Mikäli et kolmen päivän sisällä jotain käytä, harkitse postissa tai matkahuollossa käymistä.

Mikäli kipinä iski, osui, tuli tarttui ja poltti reijän haalareihin, niin ota yhteyttä CRN tiimiin, vastailemme niihin mielellämme. Itse olen matkan ajan pimennossa mutta mikäli hengissä takas pääsen niin olen taas käytettävissänne.

Rakastakaa, epäilkää ja suhtautukaa varauksella toisiinne ja itseenne sillä koskaan ei tiedä... Kuka yllättää positiivisesti.

Thank you lassies, lads and all of ye peedie wee people

Jeremias "Jokamies" Johnson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti