maanantai 11. elokuuta 2014

Asiaa tuluksista (Light My Fire Scout testissä)

Ensikosketukseni tähän ihmeelliseen tulentekomenetelmään sain muutama vuosi sitten jouluna, kun sain isältäni ihka ensimmäiset tulukset joululahjaksi. Silloin ajattelin, että täytyisi olla aika velho jos kipinä raudalla sekä raapimella haluaisi saada tulen aikaan. Tulukset olivat merkiltään Light My Fire.

Muutamien kuumien kesien harjoittelun tuloksena olen oppinut tekemään sillä tulet ja nykyään en enää kanna tulitikkuja mukana ollenkaan. Mikäli en saa tulia aikaan, niin sitten olen ilman ruokaa ja lämpöä. Jos yksi illallinen jää väliin, niin sen ei niin väliä. Ihminen selviää yllättävän pitkään ilman ruokaa, mutta silloin kysytään sitä henkistä kestävyyttä.

Tulukset koostuvat siis kipinäraudasta, joka on n.5-7cm pitkä. Kipinärautaa raavitaan raavinraudalla tai puukonterän tylpällä puoliskolla. Systeemi tuottaa erittäin kuuman kipinän, jonka tarkoituksena on sytyttää ilmava ja kuiva sytyke, joka voi olla esim. kuivaa heinää tai koivun kaarnaa. Sytytyksen yhteydessä tuleva kipinä on helppo ohjata sytykkeeseen siten, että raavinrauta pidetään paikallaan ja vedetään kipinärautaa itseensä päin. Sytytys toimii myös niinpäin, että kipinärauta pidetään paikallaan ja raavinraudalla tempaistaan kipinöitä.

 Vanhojen tuluksien tilalle hommasin Light My Fire tulukset malliltaan Scout. Tässä mallissa raavinrauta on uudistettu ja se sisältää hätäpillin sekä peukalolle hyvän pidikkeen. Valmistaja lupaa n.3000 raapaisun kestävyyden. Mielestäni vanhassa mallissa ollut sahalaitainen raavinrauta oli parempi, mutta saa sen kipinän myös tällä aikaan.

Harmikseni huomasin, ettei uudenmallinen tulus kuitenkaan kestä käyttöä samalla tavoin kuin vanha. Tuluksesta irtoaa kipinärauta omasta pidikkeestään. Se ei ole millään kiinni. Näin kävi myös seuraavallekin samanlaiselle tulukselle, jonka sain takuussa. Testatkaa siis kaupassa, että tulus on jämäkkää tekoa!!!















Haluatko oppia tuluksilla tekemään tulet? Hyppää CRN remmiin, niin me opetamme!:)

-Sebastian "Rockstar From The Woods"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti